Πέμπτη 22 Ιουλίου 2010

Λαχματζούν.

Το λαχματζούν είναι από τα κύρια φαγητά της Αρμενίας και πολλές φορές αναφέρεται σαν η πίτσα της Αρμενίας και της Μέσης Ανατολής. Παρ’ όλα αυτά το λαχματζούν έχει πολύ πιο λεπτό φύλλο και επικαλύπτεται με κιμά, αρνίσιο ή βοδινό, και διάφορα μπαχαρικά. Το δοκίμασα πρώτη φορά όταν ήμουν φοιτήτρια στη Κύπρο και ομολογώ οτι κάθε φορά που πηγαίνω, δεν υπάρχει περίπτωση να μη το τιμήσω!


Υλικά
Μισό κιλό αλεύρι
Λίγο νερό
30 γραμμάρια μαγιά
Λίγο αλάτι

Υλικά για τη γέμιση:
300 γραμμάρια κιμά μοσχαρίσιο (όχι πολύ στεγνό περασμένο 2 φορές από τη μηχανή του κιμά)
2 κρεμμύδια τριμμένα
λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο
αλάτι, πιπέρι
1/2 κ.γ. πάπρικα γλυκιά
1/2 κ.γ. μπούκοβο
2 ντομάτες ξεφλουδισμένες και ψιλοκομμένες
1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
1/3 φλιτζάνιού ελαιόλαδο.

Εκτέλεση
Αδειάζουμε το αλεύρι σε μια λεκάνη, ανοίγουμε μια λακκουβίτσα στο κέντρο, ρίχνουμε το νερό, το αλάτι και τη μαγιά διαλυμένη σε λίγο χλιαρό νερό και ζυμώνουμε για αρκετή ώρα μέχρι να γίνει η ζύμη μαλακή. Τη χωρίζουμε σε 8 ίδιες μπάλες και τις αφήνουμε να ξεκουραστούν και να φουσκώσουν σε ζεστό μέρος, για μισή ώρα περίπου.
Εν τω μεταξύ, σε ένα αντικολλητικό τηγάνι σωτάρουμε τον κιμά με το λάδι, προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο τα μπαχαρικά και τη ντομάτα. Μόλις ψηθεί ο κιμάς τον κατεβάζουμε απο το μάτι και προσθέτουμε τον μαιντανό. Ανοίγουμε μια-μια τις μπάλες της ζύμης με τον πλάστη σχηματίζοντας μεγάλες στρογγυλές πίτες πάχους ενός εκατοστού. Απλώνουμε στις πίτες μια λεπτή στρώση γέμισης και τις τοποθετούμε σε λαδωμένη λαμαρίνα. Ψήνουμε τις πίτες για 8-10 λεπτά στους 270°C στην κάτω θέση του φούρνου. Μόλις ψηθούν, τις σερβίρουμε σε πιάτο γαρνίροντας με λεπτές φέτες ντομάτας, κρεμμύδι κομμένο σε λεπτές ροδέλες, φυλλαράκια μαϊντανό. Σερβίρετε με γιαούρτι και στιμένο λεμόνι απο πάνω.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου